Historien

1964

Jambo: Fra afrikansk drøm til Danmarks bedste campingplads

I 1964 blev det første spadestik taget på en øde flække midt i skoven, tæt på Vesterhavet. Det skulle blive starten på et campingeventyr, der stadig blomstrer den dag i dag. Men drømmen og planerne startede et helt andet sted: på en farm i Tanzania.

Familien Matzen var forinden vendt hjem efter et mangeårigt ophold i Tanzania, hvor Bitter og Anders Matzen drev en farm, hvor de dyrkede Pyretium planter, som efter forarbejdning blev omdannet til en olie, som blev brugt i insektgifte.

De fik tre børn dernede, og da skoletiden kom, besluttede familien at vende hjem til Danmark. Her var camping så småt ved at vinde indpas som en populær ferieform for familierne inde fra byerne, og Anders Matzen satte sig for at finde det perfekte sted at etablere sin egen campingplads på. Landet blev finkæmmet og valget faldt på 23 tdr. land ved Saltum Strand. Hidtil havde jorden været beboet af tre får og en gal vædder, som terroriserede alt og alle i området..

Campingpladsen skulle have et navn –og det skulle være originalt. Valget faldt naturligt på det “Jambo!”, familien havde brugt som hilsen igennem mange år. Jambo er nemlig swahili og betyder “Hej –velkommen!”. En vigtig grundværdi fra starten var, at det skulle være et sted, som skilte sig ud, og hvor alle skulle føle sig velkomne. Det gik slag i slag for familien Matzen og Jambo Vesterhav Camping. Pladsen blev hurtigt blandt Danmarks mest populære, og børnefamilier fra Skandinavien og Tyskland besøgte flittigt pladsen. Allerede dengang blev der lagt stor vægt på aktiviteter med børnene i centrum, og den innovative Anders Matzen byggede bl.a. som den første i Danmark en swimmingpool på en campingplads.

1990

I 1989 stiftede Jambo sammen med andre fremsynede campingpladser kæden TopCamp, som skulle være med til at højne standarden i dansk camping. I 1990 markerede Jambo Vesterhav Camping sig igen ved at opføre verdens største teltpløk – og blev optaget i Guinness Rekordbog. Den store teltpløk kan stadig ses på pladsen. Også den høje kvalitet var i fokus.

1996

I 1996 solgte familien Matzen campingpladsen til en ny, entusiastisk familie: familien Egelund. Karsten Egelund havde fået campinglivet ind fra barnsben, da han er vokset op på forældrenes campingplads Egelunds Camping i Lønstrup. Sammen med hustruen Else drømte han om at få sin egen campingplads, og valget faldt efter mange års søgen efter det rigtige sted på Jambo. Med Else og Karsten Egelund ved roret blev strategien lagt: Jambo skulle helt til tops. De påbegyndte en gennemgående ombygning af pladsen og satte med nye servicebygninger helt nye standarder for luksuscamping. I 1999 blev pladsen opgraderet fra 3 til 4 stjerner.

I 2004 fik Jambo udenlandsk anerkendelse som værende blandt de allerbedste, da den blev udnævnt til SuperPlatz af tyske ADAC. Denne titel er siden generhvervet hvert år. Pladsen blev af Campingrådet i 2009 opklassificeret til fem stjerner, og samme år skiftede virksomheden navn fra Jambo Vesterhav Camping til Jambo Feriepark. I dag er alle bygninger skiftet ud med nye, luksuriøse anlæg. Alligevel er ånden fra den spæde start bevaret: et sted, der skiller sig ud, og hvor gæsten føler sig velkommen. I 2008 indviedes Europas største minigolfbane – i afrikansk savannestil. Alle vejnavne på pladsen er også afrikanske dyrenavne, og de karakteristiske vejskilte med figurer af afrikanske savannedyr er bevaret. I 2009 blev Jambo Feriepark af Campingrådet kåret til Danmarks bedste campingplads. Faktisk var vurderingen af pladsens kvalitet så høj, at pointskalaen blev sprængt. De efterfølgende mange år blev pladsen kåret til Danmarks bedste. Pladsen drives i dag af Karsten Egelund.

2011

Til sæsonen 2011 indtrådte Jambo i den europæiske kæde af luksuscampingpladser, Leading Campings of Europe, og valgte samtidig at forlade den danske TopCamp kæde. Ånden om at skille sig ud og inspirationen fra Afrika hviler stadig over stedet. Mon ikke også det vil være at finde i fremtidens udvikling..?